Spelar egentligen ekologisk hudvård någon roll?

Hur kommer det sig att vi är beredda att plöja ner tusentals och åter tusentals kronor på hudvård utan att ägna en enda tanke åt vad det faktiskt är vi stryker på vår hud? För samtidigt som vi lägger kemikalier över hela kroppen, vägrar vi äta en banan som inte är ekologisk eller en vindruva på grund av besprutning. Har vi helt och hållet missat det faktum att mer än hälften av det vi smörjer in oss med faktiskt går rakt in i kroppen?

Solnedgång

För mig blev det närmast en chock när jag insåg vilka typer av kemikalier jag själv använder, speciellt när jag tyckte att jag var duktig och hälsosam. Att lägga hundratals kronor på en hudkräm går bra, men att stoppa in några tior extra för att få ekologisk hudvård, det går inte.

Jag tyckte det var svårt att hitta ekologisk hudvård enkelt. Men så insåg jag att det faktiskt finns väldigt mycket av det. Frågan är om det är jag som har haft skygglapparna på eller om det är så att tillverkarna har varit dåliga på att kommunicera nyttan med ekologisk hudvård, och kanske även sina egna varumärken?

För mig blev det som sagt en chock när jag insåg att 60 % av mina hud- och handkrämer faktiskt går rakt in i min hud, kroppens till ytan största organ. Det här, i kombination med en vilja att äta hälsosammare, fick mig att överväga om jag verkligen ska snåla in på min egen kropp och mitt eget välmående, eller om det är så enkelt att jag kanske ska offra den där pizzan för att istället kunna köpa ekologiska produkter till mig och mitt yttre.