Sakta i backarna!

Theresa May utlyser nyval i Storbritannien och hela världen håller andan och undrar vad som står på. Men enligt analyser så handlar detta inte om någon kollaps utan snarare tvärtom, en tro att man kan stärka sin postion. Marcus Oscarsson skriver:

Vid valet 2015 fick de Konservativa 37% mot Labours 30% vilket gav 330 av 650 mandat, dvs 4 mer än majoritetsgränsen på 326 mandat. Senaste mätningarna visar att om det vore val i dag skulle de Konservativa få hela 43% (+6) mot bara 26% (-4) för Labour. Liberaldemokraterna ligger på ca 11% (+3) och UK Independence Party ligger på ca 11% (-2). Huvudskälet till att utlysa nyval är att May tror att de Konservativa skulle vinna och dessutom få en större majoritet samtidigt som hon önskar att tydligt mandat i samband med att hon ska försöka ro Brexitförhandlingen i hamn.

Det är alltså inte så att Storbritannien håller på att ta sitt förnuft till fånga och inte längre vill begära skilsmässa. Det känns som hela världen just nu står på ända och det är en skräckinjagande nagelbitare med val i Turkiet och Frankrike inom kort som kan skaka om hela EU ordentligt (igen).