På tal om annat: Rullgardiner

Rullgardiner från GSW

När det kommer till val av rullgardiner till ens hem behöver man se över valet noggrant. Det finns nämligen mängder med olika typer av rullgardiner, alla med sina egenskaper och användningsområden. Så innan du köper rullgardiner så tänk över vad du egentligen vill ha för något. Vad är behovet? Mörkläggning, hålla undan värme eller bara prydnad? Eller kanske något annat?

Rullgardiner

De klassiska rullgardinerna drar ned över natten. De är dessa som rullar upp till en rulle ovanför fönstret. Rullgardiner som dessa används främst i sovrum och för att mörklägga rummet inför en natts sömn. De har alltså en specifik funktion som är viktig, och för många helt vital för att kunna sova på nätterna. Det går naturligtvis att använda denna typ av rullgardin som en del av inredningen också, även om det är svårt att få det riktigt snyggt. Men har mönster och färger som passar för att få en bra känsla av denna rullgardin.

Lamellgardiner

Denna typ av rullgardiner har inte en lika specifik uppgift som den klassiska rullgardinen. Lamellgardiner används mycket mer som en del av inredningen och anses av många var mycket dekorativt och modernt. De har dock funktioner utöver prydnad. De är effektiva reglerare av solljus samt skapar insynsskydd. Dessutom används lamellgardiner ofta på kontor eftersom de fungerar perfekt som rumsavskiljare. Lamellgardiner används mer och mer runt om i Sverige, både i våra hem och på våra arbetsplatser.

Plisségardiner

Rullgardiner som faller innanför gruppen plisségardiner används på många håll. Framförallt är de dess egenskaper som insynsskydd och solavskärmning som eftertraktas. Plisségardiner är de rullgardiner består av avlånga plattor som sträcker sig horisontellt över fönstret. Det dras ned och upp med ett snöre och som sedan snurras för att antingen täcka för hela fönstret eller för att täcka för lite av fönstret. Plisségardiner är ett bra alternativ till klassiska rullgardiner om du vill ha mörkläggning på natten men även söker andra användningsområden för din rullgardin.