Kläder och mode

Idag är klädindustrin stor, då svenskar köper nya kläder även när de inte behöver dem för att de vill hålla garderoben modern. Kläder slängs varje dag även om de inte är sönder eller ens urväxta eller slitna. Blusar slängs för att de inte passar till de nya moderna byxorna. Jackor slängs för att de inte är rätt färg för denna säsong. Ibland slängs kläderna inte men de hamnar längst bak i byrån eller i en låda på vinden och kanske aldrig kommer att användas igen.

Det finns flera olika asecond-hand shopsndrahandsbutiker som tar emot donationer som sedan säljs billigt. Vissa människor har inte råd att köpa de kläder de behöver. De bryr sig inte om det är förra årets färger eller ett par helt omoderna jeans. Istället ser de att det är hela kläder som passar utan att de blir ruinerade av att handla. Inte alla har ett behov av att endast bära de modernaste kläderna.

För kläder som inte går att återanvända för att de är söder och slitna finns istället insamlingar där materialen återanvänds och på det sättet sparar man på miljön istället för att allt måste nyproduceras.

Oavsett vilken sorts insamling man letar efter brukar de vara lätta att hitta. Det finns ofta vid soptippar eller i samband med sophus hos viss hyresvärdar. Om man inte hittar eller inte har tillgång till någon insamling är det bara att lägga allt i en påse och ta med det nästa gång man åker förbi en stad med en andrahandsaffär då de kommer att ta emot kläder och skor där. Det som inte går att använda får man sortera så gott det går i sophuset så det blir rätt sorterat där, även om materialet kommer att gå att återanvända. Det sparar mycket på miljön att vi återanvänder på ett bra sätt.