Fördelarna med textilplattor

Lätt att installera: En av de mest attraktiva fördelarna med textilplattor är helt enkelt hur bekväma de är. Eftersom de är modulära och kan köpas i små enheter är de lätta att lagra, transportera och hantera. När det kommer till montering har en professionell installatör inga problem med mattplattor eftersom de är så enkla att sätta ihop. Installationen kan ske med minimala avbrott i arbets- eller bostadsutrymmet och inom en relativt kort tidsram.

Mångsidighet: Lätt att hantera i små utrymmen och snabb att installera över stora ytor, textilplattor är verkligen en mångsidig produkt. Med de många designerna, formerna och materialen de finns i, finns det något som passar alla områden – från styrelserum till sovrum. I moderna kontorsmiljöer där golv döljer invecklade kablage eller kanalarrangemang, som måste vara tillgängliga hela tiden, är mattplattor svaret. Eftersom de är lätta att skära till i storlek kan dessa områden nås utan att golvet äventyras.

Kostnadseffektiv: Textilplattor är kostnadseffektiva eftersom de det blir så lite spill, kräver lite lagringsutrymme och är lätta att transportera. Nyckelbesparingen är installationskostnaden eftersom detta i allmänhet kommer att ta mycket mindre tid för en professionell installatör än för en vägg-till-vägg-matta. För företag som vill installera mattor, kommer den relativt höga läggningshastigheten minska störningar och stillestånd i verksamheten, vilket innebär lägre kostnader.

Varaktighet: Textilplattor är kända för sin livslängd och förmåga att motstå tung trafik i hektiska utrymmen. Majoriteten av textilplattor kommer med låg lugg, och mycket täta. Men specifikationen för mattplattor kan modifieras för att passa olika behov. Genom att byta garnfiber, luggvikt och baksidesalternativ kan du variera utseendet, känslan och prestanda på din textilplattor.

Lågt underhåll: Lätt att rengöra och lätt att byta ut. Att bibehålla textilplattornas utseende är enkelt eftersom de svarar bra på vanlig dammsugning, men i allmänhet, eftersom de har låg lugg och tenderar de att samla mindre smuts.Om det finns utrymmen där textilplattor slits mer än vanligt så finns den stora fördelen med textilplattor att de enkelt kan bytas ut. Plattorna kan tas bort och bytas ut allt eftersom.

Återanvändbar och hållbar: En stor fördel med att installera textilplattor är att det jämföre med en vanlig mattläggning blir mycket lite spill eftersom man beställer plattorna för att passa utrymmet – till skillnad från bredväv, där detta inte är ett alternativ på grund av vägg-till-vägg-installationen. Detta är också en fördel i det långa loppet; skulle du behöva byta ut delar av textilplattorna och behöver du inte byta ut hela golvet. Dessutom är textilplattor återanvändbara i många fall. Även om de kanske inte längre uppfyller dina krav, när det gäller färg, design eller utseende, kommer de sannolikt att hitta en användning någon annanstans.

Nackdelar med mattplattor

Oenhetligt utseende: Textilplattor ger kanske inte det enhetliga utseendet som bredvävda mattor ger – det beror naturligtvis på hur textilplattorna är designade. Vissa versioner är bättre än andra för att efterlikna en “broadloom”-look.

Fransig eller lös fiber: Av förklarliga skäl finns det fler skarvar/skarvar i en textilplattsinstallation än vad det skulle vara i en motsvarande bredvävsinstallation. Om vi ​​bortser från det estetiska i detta är det inga speciella problem med detta ur praktisk synvinkel. Ibland kan man uppleva nötning eller lös fiber i kanterna, som har uppstått under tillverkningen, men detta är relativt lätt att åtgärda under eller efter installationen.

Förbisett installationssteg: Även om mattplattor relativt sett är enkla att installera är det viktigt att tillverkarens rekommendationer och relevanta brittiska standarder som styr installationspraxis och villkor följs till punkt och pricka.Särskilt acklimatisering är ett krav som ibland förbises, ofta av ändamålsenlighetsskäl. Underlåtenhet att acklimatisera plattor ordentligt kan leda till att de “rör på sig” efter installationen. Detta kan leda till att det övergripande utseendet blir fult eftersom fogar mellan plattor blir mer uttalade eller kakel “tält” (centrum högre än hörnen) eller “skål” (hörn högre än mitt). Sannolikheten för att den här typen av problem uppstår ökar under tider på året då ute- och innetemperaturerna varierar som mest.Av samma skäl är det också viktigt att vara medveten om instruktionerna för limning av mattplattor till undergolvet. Vissa plattor är självhäftande eller använder speciella och specifika bindningssystem, men för det mesta används ett klibbigt lim som hjälper till att säkerställa plattornas stabilitet i laterala slätten, men ändå tillåter att plattorna lyfts bort. Rekommendationer om limtyp och täckning kan variera från produkt till produkt så specifika detaljer bör sökas och följas.

Uppfattning om mindre lyx: Det har ofta funnits en uppfattning om att mattplattor har en mindre bekväm, lyxig känsla under fötterna än, säg, en bredvävd matta installerad över ett underlag. Även om detta kan ha varit sant i stor utsträckning, kan denna faktor nu motverkas eftersom många mattplattor nu finns tillgängliga med integrerade kuddar som ger dem ökad komfort, isolering och anti-utmattningsfördelar.