Att adoptera från en huskatalog

Nej givetvis är det inte så att vi faktiskt adopterar från en huskatalog, men det finns många likheter som kan dras emellan det adoptionssystem som finns i många länder och det vi kallar huskatalog. En vän till mig adopterade nyligen, och berättade lite mer ingående om hur själva processen går till. De som har adopterat vet ju såklart redan detta, men för mig var det lite av en chock. Min vän berättade nämligen att man på många ställen får sitta och titta i något som är precis som en huskatalog, fast med barn. Det skulle alltså kunna jämföras vid en produktkatalog. För mig, och jag tror för många här i Sverige är detta helt sanslöst. Det skulle, i alla fall för mig, inte kännas alls bra att göra på det viset. För mig är adoption något som är, eller i alla fall har varit en väldigt fin sak. Att man sitter med en katalog och ”väljer” det barn man vill ha skadar den uppfattningen lite. Jag tycker absolut fortfarande att det är en fin sak att adoptera, men jag gillar inte just den delen.  Jag tycker inte att det ska vara samma sak att leta inspiration efter sitt framtida hem i en huskatalog, som att välja med vilket barn man ska starta sin familj med. Alla människor har enligt mig ett lika värde, och därför bör det inte spela någon roll vilket barn det är. Att man får adoptera bör vara mer något som är uppskattat och man ska göra det av rätt anledningar. Om man ska ge något val kan jag sträcka mig till att det ska vara till exempel kring funktionsnedsättningar. Inte för att dessa barn är mindre värda, utan tvärt om, för att det kostar mer att sköta om ett barn som har det. Det ger inte rätt förutsättningar för barnet att ha det bra. Hur det än ska vara så är en sak klar för mig, adoption och en huskatalog ska inte gå att förknippa med varandra.